Personal Data Protection Act (PDPA)

We, CELCOM AXIATA BERHAD (Company No. 167469-A), with our registered office and principal place of business at 15th Floor, Menara Celcom, 50450 Kuala Lumpur, Malaysia and our subsidiary companies (collectively “CELCOM”) provide a range of telecommunication services. We are committed to protecting all Personal Data kept by us and providing our customers with the highest levels of customer service. CELCOM is bound by the Personal Data Protection Act 2010, General Consumer Code of Practice for the Communications and Multimedia Industry Malaysia, and the Communications and Multimedia Act 1998, which set out a number of principles concerning consumer protection in Malaysia.

For the purpose of this Privacy Policy:

“Personal Data” means any personal information relating to CELCOM’s customer that the customer has provided to CELCOM or made available to CELCOM due to his/her contract with CELCOM, e.g. name, Identity Card / Passport No., address, information about his/her transactions with CELCOM such as contact number, account number, account balances, payment history, and account activity.

“Sensitive Personal Data” comprises information as to the customer’s physical or mental health or condition, political opinions, religious beliefs or other beliefs of a similar nature, commission or alleged commission of any offence or any other Personal Data determined by law; and

“third parties“ means a person or a company who is not a party to a contract or a transaction with CELCOM, but excluding CELCOM’s agents, subsidiaries, contractors, sub-contractors and professional advisors.

CELCOM reserves the right to change any portion of this Policy. CELCOM will announce such changes through its dedicated webpage [www.celcom.com.my]

  1. 1. SCOPE
    • This Notice applies to all operations and business units of CELCOM. To the extent any operation or business unit of CELCOM already has a data protection Notice in place, this Notice shall supersede and replace any such notice.
  2. 2. RESPONSIBILITY
    • The Customer Service Division is responsible for the customer access and correction of Personal Data, notice and choice process to limit processing of Personal Data and the Privacy Department in Legal Division is responsible for the monitoring the administration of this Notice and monitoring enterprise-wide compliance.
  3. 3. EFFECTIVE DATE
    • This Notice is effective as at August 1 2013.
  4. 4. PERSONAL DATA PROTECTION PRINCIPLES
    1. General Principle:
      1. CELCOM will use, process, record, hold, store, share and disclose (“process”) Personal Data with the consent of the customer.
      2. Continuance of use of CELCOM’s services and/or products shall amount to the customer’s consent for the processing of its Personal Data by CELCOM.
      3. CELCOM will record and maintain a record of consent by your continued use of our services as appearing on our active customer database.
      4. If you are under 18, you should ensure that you obtain the consent of your parents or legal guardian before using our services and/or products.
    2. Notice and Choice Principle:
      1. Please be informed that CELCOM will process customer’s Personal Data for the following reasons and MAY disclose:-
        • to companies and organizations for the performance of CELCOM’s contract of providing any goods or services to the customer;
        • for profiling your service preferences
        • to companies and organizations for compliance with any legal and/or regulatory obligations to which CELCOM is subject, in addition to any obligation imposed under CELCOM’s contract with the customer;
        • to companies and organizations that act as CELCOM’s payment channels including and without limitation, financial institutions for purposes of maintaining financial records, assessing or verifying credit and facilitating payments of any amount due to CELCOM;
        • To other service providers or third parties nominated by CELCOM either solely or jointly with other service providers, for purposes of establishing and maintaining a common database of customers or processing data as an outsourced entity both within and outside Malaysia;
        • to send you information, promotions and updates including marketing and advertising materials in relation to our goods and services and those of  organisations selected by CELCOM;
        • to companies and organizations that act as CELCOM’s agents or contractors for the purposes of recovering any amount due to CELCOM;
        • To regulatory bodies or other government authorities in compliance with requirements under the law or towards the detection or prevention of crime and/or fraud;
        • To any party involved in or related to a legal proceeding, for purposes of the proceedings;
        • to protect CELCOM’s vital interests;
        • for the administration of justice; 
        • to  promote any of CELCOM’s products and/or services; or products, services and special offers of third parties whose products and services we think may be of interest to you; and;
        • for the exercise of any functions conferred on any person by or under any law.
      2. CELCOM collects Personal Data from customer application forms, prepaid registration forms, customer relationship managements systems and our network systems in order to assess your needs and provide you better service. CELCOM may transfer the customer’s Personal Data to third parties both in Malaysia and overseas providing outsourced data storage or data processing services for CELCOM.
      3. Any customer who has provided his/her Personal Data prior to this Policy may contact CELCOM using the contact details set out below to know what types of Personal Data have been processed and the purpose for the processing.
      4. Save in accordance with this Privacy Policy and except as permitted or required under any enactment, law, statute or code, CELCOM will not use or disclose the customer's Personal Data without prior written consent.
      5. You will be given the opportunity to "opt-out" of having your Personal Data used for purposes not directly related to the Services or CELCOM’s Websites at the point where CELCOM asks for information. If you do not wish to receive our promotional updates you may opt-out of receiving these communications by contacting CELCOM at the contact numbers listed below. But please note that should you decide to “opt-out”, we may not be able to provide you with certain Services and your subscription to or application for certain Services may be declined, denied or refused by CELCOM.
      6. CELCOM is obliged to disclose your cell phone number to other network operators to enable the use of the Services. Should you refuse to permit such disclosure, CELCOM may not be able to continue providing you with certain Services.
    3. Security Principle:
      1. CELCOM is responsible for taking prudent steps to safeguard the confidentiality and security of all Personal Data, including appropriate procedural, organizational and technical steps to protect personal data from accidental or unlawful destruction or accidental loss, alteration or disclosure. These steps include entering into written agreements with subcontractors who process Personal Data in accordance with CELCOM’s instructions and incorporating CELCOM’s own data protection standards as a minimum.
    4. Data Integrity Principle:
      1. CELCOM strives to maintain complete, current, and accurate information about its customers. Any inaccurate information that is brought to CELCOM's attention will be corrected as quickly as possible after notification. Procedures will be maintained to ensure that any reported inaccuracies are promptly and effectively handled and that customer's information remains as accurate, current and complete as possible.
      2. You are obliged to provide your personal data to CELCOM. Failure to provide complete and correct information to CELCOM as required in the Agreement including the Registration Form or any Addendum, may result in the customer's application for services being rejected, the service or Agreement being terminated and/or correspondence from CELCOM including without limitation, bill statements failing to reach the CUSTOMER.
    5. Access Principle:
      1. Any person dealing with CELCOM can have access to his/her Personal Data that CELCOM has in its possession or control and may request that his/her Personal Data be amended for purposes of accuracy and completeness.
  5. 5. SENSITIVE PERSONAL DATA
    1. CELCOM does not process any Sensitive Personal Data in its ordinary course of business. 
    2. If need arises, CELCOM will obtain explicit consent from the customer before or when it processes Sensitive Personal Data. 
    3. CELCOM may process Personal Data without the customer’s consent only in limited circumstances as permitted by law.
  6. 6. CELCOM'S WEBSITE
    1. CELCOM provides products and services via its various websites. When a customer visits CELCOM's websites the web servers generally record anonymous information such as the time, date and URL of the request. This information assists CELCOM to improve the structure of its websites and monitor their performance. From time to time, CELCOM may also use third parties to analyse this anonymous information.
    2. As mandatory in the usage of CELCOM’s websites, CELCOM may require standard information such as a customer’s Login ID, password, Personal Data for verification purposes, contact details and identification numbers. This information is necessary for CELCOM to provide the services the customer applied for. The customers are required to maintain the secrecy of his/her Login ID and Password enabling him/her to access the CELCOM home page. It is strongly stressed that CELCOM will not be able to secure the Personal Data if the customer reveal his/her Login ID and Password to anyone, and as such, is not liable for any breach of Personal Data.
  7. 7. IP ADDRESSES AND COOKIES
    1. CELCOM also collects Internet Protocol (IP) addresses. IP addresses are assigned to computers on the internet to uniquely identify them within the global network. CELCOM collects and manages IP addresses as part of the service of providing internet session management and for security purposes.
    2. The websites may transmit to any customer’s computer a “cookie”cookie is a package of data that allows CELCOM’s server to identify and interact more effectively with the customer’s computer having to spend time on identifying each customer, thereby also providing additional login convenience. The customer may configure and personalize its current browser to refuse, reject or delete such cookies.
  8. 8. INTEREST-BASED ADVERTISING
    1. Interest-Based Advertising is a way of making the advertisements (ads) on the websites the customer visit more relevant to him/her. CELCOM collects anonymous information about the web-browsing activity of a customer's internet-enabled device and use that information to associate the customer’s browser with one or more pre-defined interest categories. This enables CELCOM to provide ads to the customers that are tailored to the customer’s interests. Interest Based Advertising does not change the amount of advertising a customer receives, it just makes it more relevant.
    2. The customer may configure and personalize its current browser to refuse, reject or delete collection of information for Internet Based Advertising.
  9. 9. CALLING NUMBER DISPLAY
    1. CELCOM's Calling Number Display facility (CND) lets persons who receive phone calls identify who is calling them by displaying the caller's number. CND forms part of the ordinary telephony service that you purchase from CELCOM. Unless you have chosen to block your (home or mobile) phone number, or have a silent line, CND will usually cause your phone number to be displayed (or logged) - locally and sometimes internationally - on a receiving caller's phone. In other words, CND will enable the disclosure of your phone number to receiving callers (and to other network operators) locally and internationally, unless you take the above measures.

CELCOM is committed to protecting the Personal Data of all customers CELCOM deals with. 

If you have any question in relation to this Privacy Notice, please contact us using where applicable the numbers below :

Dial 1111 - from Celcom Mobile
Dial 019-6011111 - from other operator
Dial +603 36308888 - from abroad

between 9.00am and 5.00pm, Monday to Friday. Alternatively, you can write to The Administrator at http://www.celcom.com.my/personal/helpsupport/contactus/contactus-form. You may also use this address to communicate any concern you may have regarding compliance with this Privacy Notice.


Notis Privasi

Kami, CELCOM AXIATA BERHAD (No. Syarikat 167469-A) dengan pejabat berdaftar dan pejabat perniagaan utama kami yang bertempat di Level 5, Axiata Center, 9 Jalan Stesen Sentral 5, Kuala Lumpur Sentral, 50470 Kuala Lumpur, Malaysia dan anak syarikat kami (secara kolektifnya dirujuk sebagai “CELCOM”) menyediakan servis-servis telekomunikasi. Kami komited dalam melindungi semua Data Peribadi yang disimpan dan memberikan servis yang terbaik kepada pelanggan kami. CELCOM terikat dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, Tataamalan Kod Pengguna Am untuk Komunikasi dan Industri Multimedia Malaysia, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, yang menetapkan prinsip-prinsip berkaitan perlindungan pengguna di Malaysia.

Untuk tujuan Dasar Privasi ini:

“Data Peribadi” merujuk kepada sebarang maklumat berkaitan pelanggan CELCOM yang diberikan kepada CELCOM atau disediakan untuk CELCOM setelah mengikat kontrak dengan CELCOM, sebagai contoh, Nama, Kad Pengenalan/Nombor Pasport, alamat, maklumat transaksi dengan CELCOM seperti nombor telefon, nombor akaun, baki akaun, rekod pembayaran, dan aktiviti akaun. “Data Peribadi Sensitif” mengandungi maklumat seperti maklumat kesihatan atau keadaan fizikal dan mental pelanggan, pendapat politik, kepercayaan atau kepercayaan seumpamanya, perlakuan atau tuduhan perbuatan kesalahan (di bawah undang-undang) atau lain-lain Data Peribadi yang ditetapkan oleh undang-undang.

CELCOM berhak melakukan sebarang perubahan di dalam Notis ini. CELCOM akan mengumumkan sebarang perubahan melalui laman webnya di [www.celcom.com.my]

  1. 1. SKOP
    1. Notis ini tertakluk kepada semua operasi dan unit perniagaan CELCOM. Jika ada sebarang unit operasi atau unit perniagaan CELCOM yang sudah mempunyai Notis perlindungan data; Notis ini mengatasi dan menggantikan Notis tersebut.
  2. 2. TANGGUNGJAWAB
    1. Bahagian Perkhidmatan Pelanggan bertanggungjawab ke atas akses dan perubahan data peribadi pelanggan, notis dan pilihan proses bagi menghadkan pemprosesan data peribadi. Jabatan Privasi di Bahagian Perundangan bertanggungjawab untuk memantau urus tadbir dan pematuhan luas perusahaan Notis ini.
  3. 3. TARIKH EFEKTIF
    1. Notis ini bermula secara efektif dari 1 Ogos 2013.
  4. 4. PRINSIP PERLINDUNGAN DATA PERIBADI
    1. Prinsip Umum.
      1. CELCOM akan hanya menggunakan, memproses, merekod, memegang, menyimpan, berkongsi dan mendedahkan (“proses”) Data Peribadi dengan kebenaran daripada pelanggan.
      2. Melainkan notifikasi sebaliknya daripada pelanggan, sebarang penggunaan perkhidmatan dan/atau produk CELCOM yang berterusan oleh pelanggan akan dianggap sebagai kebenaran pelanggan untuk CELCOM memproses Data Peribadi pelanggan.
      3. Celcom akan merakam dan menyimpan rekod persetujuan anda menyambung penggunaan perkhidmatan kami seperti yang tertera di pangkalan data pelanggan aktif kami.
      4. Jika anda berusia 18 tahun ke bawah, anda harus mendapat kebenaran daripada ibu bapa atau penjaga yang sah sebelum menggunakan perkhidmatan dan/atau produk kami.
    2. Prinsip Notis dan Pilihan:
      1. Harap maklum bahawa CELCOM akan memproses Data Peribadi pelanggan dan MUNGKIN mendedahkan butiran Data Peribadi pelanggan di atas sebab-sebab di bawah ini kepada pihak-pihak berikut: -
        • untuk syarikat dan organisasi yang dilantik oleh Celcom yang menawarkan sebarang barangan atau perkhidmatan kepada pelanggan;
        • menetapkan profil perkhidmatan mengikut pilihan anda
        • untuk syarikat dan organisasi bagi pematuhan sebarang obligasi undang-undang dan/atau kawal selia yang diwajibkan ke atas CELCOM, di mana tertakluk dalam kontrak dengan pelanggan;
        • untuk syarikat atau organisasi yang menjadi saluran pembayaran CELCOM termasuk dan tidak terhad kepada institusi kewangan yang bertujuan mengekalkan rekod kewangan, menilai atau mengesahkan kredit dan memudahkan pembayaran kepada CELCOM;
        • untuk lain-lain penyedia perkhidmatan atau pihak ketiga yang dilantik oleh CELCOM, sama ada secara individu atau bersama penyedia perkhidmatan yang lain, untuk tujuan membentuk dan mengekalkan pangkalan data pelanggan atau memproses data sebagai entiti sumber luar, dalam dan luar Malaysia;
        • untuk memberi maklumat, promosi dan kemas kini termasuk bahan pemasaran dan pengiklanan yang berkaitan dengan barangan dan perkhidmatan kami dan juga organisasi yang telah dipilih oleh CELCOM;
        • untuk syarikat dan organisasi yang dilantik sebagai agen atau kontraktor CELCOM bagi tujuan mengutip bil tertunggak yang perlu dibayar kepada CELCOM;
        • untuk badan kawal selia atau pihak berkuasa kerajaan tempatan bagi tujuan pematuhan undang-undang atau bagi usaha mengenal pasti, membanteras jenayah dan/atau pemalsuan;
        • untuk sebarang pihak yang terlibat atau berkaitan dengan prosiding undang-undang, untuk tujuan prosiding;
        • untuk melindungi kepentingan CELCOM
        • untuk urusan keadilan;
        • untuk memperkenalkan sebarang produk dan/atau perkhidmatan CELCOM; atau produk, perkhidmatan dan tawaran istimewa daripada pihak ketiga yang mana produk atau perkhidmatannya pada pendapat kami menarik minat anda; dan;
        • untuk lain-lain tujuan dan fungsi yang diberikan ke atas mana-mana individu oleh atau di bawah undang-undang.
      1. Data Peribadi pelanggan dikumpul oleh Celcom melalui borang permohonan pelanggan, borang pendaftaran prabayar, sistem pengurusan khidmat pelanggan dan sistem rangkaian adalah bertujuan membantu dan menawarkan perkhidmatan yang lebih baik kepada anda. CELCOM berkemungkinan memindahkan Data Peribadi pelanggan ke pihak ketiga (yang berada di dalam atau luar Malaysia) yang menyediakan perkhidmatan penyimpanan data atau perkhidmatan pemprosesan data untuk CELCOM.
      2. Pelanggan yang telah memberikan Data Peribadi sebelum Notis ini dikeluarkan boleh menghubungi CELCOM menggunakan nombor talian di bawah untuk mengetahui jenis Butiran Peribadi yang telah diproses dan tujuan pemprosesan tersebut.
      3. Melainkan menurut apa yang termaktub di bawah Notis ini dan melainkan apa yang dibenarkan atau dikehendaki di bawah mana-mana enakmen, undang-undang, statut atau kod, CELCOM tidak akan menggunakan atau mendedahkan Butiran Peribadi Pelanggan tanpa sebarang kebenaran bertulis pelanggan.
      4. Anda boleh memilih untuk tidak membenarkan Data Peribadi anda digunakan untuk tujuan yang tidak berkaitan terus dengan Perkhidmatan atau Laman Web Celcom yang mana Celcom bertanyakan maklumat tersebut kepada anda. Jika anda tidak mahu menerima maklumat promosi, anda boleh menghubungi Celcom menggunakan nombor yang tertera di bawah. Namun demikian, harap maklum jika anda memilih untuk tidak menerima maklumat di atas, kami mungkin tidak dapat menyediakan Perkhidmatan yang tertentu. Langganan anda atau sebarang permohonan Perkhidmatan yang tertentu mungkin akan ditolak atau dinafikan oleh CELCOM.
      5. CELCOM berhak memberikan nombor telefon bimbit anda kepada operator rangkaian lain untuk menggunakan Perkhidmatan mereka. Jika anda tidak membenarkan, CELCOM mungkin tidak dapat memberikan Perkhidmatan yang berterusan kepada anda
    3. Prinsip Pendedahan:
      1. CELCOM hanya akan mendedahkan Data Peribadi untuk mematuhi syarat pemakluman agensi kerajaan; dan/ atau untuk tujuan memproses Butiran Peribadi yang mana anda memberi persetujuan untuk pendedahan.
      2. CELCOM mungkin dari semasa ke semasa, bagi pihak rakan kongsi perniagaan luar akan menghubungi anda mengenai produk, tawaran dan perkhidmatan tertentu yang mungkin menarik minat anda. Dalam perkara berikut, Data Peribadi yang mengenal pasti anda tidak akan dipindahkan ke pihak ketiga. Semua komunikasi sama ada daripada CELCOM atau rakan kongsi CELCOM akan dihantar kepada anda oleh CELCOM.
      3. CELCOM akan mendedahkan Data Peribadi anda kepada anak syarikat, syarikat utama Axiata Berhad atau sebarang entiti untuk tujuan seperti tertera perenggan 4.b.i.
  5. 4.4 Prinsip keselamatan:
    1. CELCOM bertanggungjawab untuk mengambil langkah berhati-hati dalam mengawal kerahsiaan dan keselamatan semua Data Peribadi, termasuk prosedur yang sesuai, langkah-langkah organisasi dan teknikal untuk melindungi data peribadi daripada sebarang kemalangan atau kemusnahan tidak sah atau kerugian tidak sengaja, perubahan atau pendedahan. Langkah-langkah ini termasuklah menandatangani perjanjian bertulis bersama subkontraktor yang memproses Data Peribadi mengikut arahan CELCOM dan menetapkan standard perlindungan data CELCOM sebagai langkah minimum.
  6. 4.5 Prinsip Pengekalan:
    1. Dalam melaksanakan tangunggjawab melindungi Data Peribadi, CELCOM akan melantik pihak-pihak yang menyediakan perlindungan data, yang akan melindungi Data Peribadi daripada kehilangan atau kecurian, serta akses tidak sah, pendedahan, penyalinan/peniruan, penggunaan atau pengubahan. Perlindungan sedemikian termasuklah dari segi langkah-langkah fizikal, organisasi dan teknologi, contohnya kabinet fail yang berkunci, sekatan untuk akses ke pejabat, pelepasan keselamatan dan menghadkan akses kepada Data Peribadi pada kadar “ingin tahu” semata-mata dan penggunaan kata kunci serta penyulitan. Kakitangan CELCOM dan pihak ketiga akan dimaklumkan mengenai prosedur langkah-langkah keselamatan agar mematuhi prisip ini.
  7. 4.6 Prinsip Integriti Data:
    1. CELCOM akan memastikan agar segala maklumat pelanggan lengkap, terkini dan tepat. Sebarang kesilapan maklumat yang dilakukan oleh CELCOM akan diperbetulkan secepat mungkin selepas notis diterima. Prosedur sedia ada dikekalkan untuk memastikan sebarang ketidaktepatan yang dilaporkan akan diselesaikan dengan segera dan efektif dan maklumat pelanggan kekal tepat, terkini dan lengkap seadanya.
    2. Anda diwajibkan untuk memberikan Data Peribadi kepada CELCOM. Data yang tidak lengkap dan tidak mematuhi Perjanjian termasuk Borang Pendaftaran atau Adedum akan mengakibatkan permohonan perkhidmatan pelanggan ditolak, perkhidmatan atau Perjanjian dibatalkan dan/atau sebarang persuratan daripada CELCOM termasuk tanpa had, penyata bil gagal dihantar kepada PELANGGAN.
  8. 4.7 Prinsip Akses:
    1. Mana-mana individu yang berurusan dengan CELCOM mempunyai akses ke Butiran Data sendiri dan boleh memohon agar Data Peribadinya diubah bagi tujuan kesempurnaan dan ketepatan.
  9. 5. DATA PERIBADI SENSITIF
    1. CELCOM tidak memproses sebarang Data Peribadi Sensitif dalam urusan sehariannya.
    2. Jika perlu, Celcom akan mendapatkan kebenaran yang jelas daripada pelanggan sebelum atau ketika Data Peribadi Sensitif diproses.
    3. Data Peribadi pelanggan mungkin akan diproses oleh CELCOM tanpa kebenaran pelanggan hanya jika dalam keadaan yang sah di sisi undang-undang.
  10. 6. LAMAN WEB CELCOM
    1. Celcom menyediakan produk dan perkhidmatan melalui beberapa laman web. Pelayan laman web CELCOM akan menyimpan maklumat tersembunyi seperti masa, tarikh dan URL apabila pelanggan melayari laman web CELCOM. Maklumat ini membantu CELCOM untuk memperbaiki struktur dan memantau perlaksanaan laman webnya. Dari masa kesemasa, CELCOM akan menggunakan perkhidmatan pihak ketiga untuk menganalisa maklumat tersembunyi ini. 6.2 Antara perkara wajib yang perlu diisi ketika melayari laman web CELCOM adalah ID Log Masuk pelanggan, kata laluan, Data Peribadi untuk pengesahan, tujuan pelayaran web CELCOM, maklumat perhubungan dan nombor pengenalan. Maklumat ini diperlukan agar CELCOM boleh menyediakan perkhidmatan yang diperlukan oleh pelanggan. Pelanggan diminta merahsiakan ID Log Masuk dan Kata Laluan untuk masuk ke laman web CELCOM. Adalah dinyatakan dengan jelasnya bahawa CELCOM tidak menjamin Data Peribadi pelanggan kekal rahsia jika pelanggan mendedahkan ID Log Masuk dan Kata Laluan kepada sesiapa, dan demikian, CELCOM tidak bertanggungjawab jika berlaku pelanggaran Data Peribadi.
  11. 7. ALAMAT IP DAN COOKIES
    1. CELCOM juga mengumpul alamat Protokol Internet (IP). Alamat IP digunakan untuk mengenal pasti setiap komputer yang menggunakan Internet dalam rangkaian global. CELCOM mengumpul dan menguruskan alamat IP sebagai salah satu servis pengurusan sesi internet dan untuk tujuan sekuriti.
    2. Laman web CELCOM boleh memindahkan “cookie” ke mana-mana komputer pelanggan. Cookie merupakan sejumlah data yang membenarkan “server” CELCOM berinteraksi dan berkomunikasi dengan komputer pelanggan secara efektif dengan mengenal pasti pengguna komputer tersebut, sekaligus memudahkan urusan untuk log masuk. Pelayar boleh disusun dan diperibadi mengikut pilihan pelanggan untuk menolak, atau membuang cookies tersebut.
  12. 8. PENGIKLANAN BERDASARKAN MINAT
    1. Pengiklanan Berdasarkan Minat merupakan sebuah kaedah pengiklanan di laman web yang kerap dilayari oleh pelanggan berdasarkan minat mereka. CELCOM akan mengumpul informasi tersembunyi berkenaan aktiviti pelayaran web pelanggan yang diambil melalui peralatan boleh internet pelanggan dan menggunakan maklumat tersebut untuk memudahkan CELCOM untuk mengiklankan iklan yang sesuai berdasarkan minat pelanggan. Pengiklanan Berdasarkan Minat tidak akan mengubah jumlah iklan yang diterima pelanggan, tetapi menjadikan iklan tersebut lebih sesuai dengan minat pelanggan.
    2. Pelayar boleh disusun dan diperibadi mengikut pilihan pelanggan untuk menolak atau membuang sebarang maklumat mengenai Pengiklanan Berdasarkan Minat.
  13. 9. PAPARAN NOMBOR PANGGILAN
    1. Paparan Nombor Panggilan (CND) membolehkan penerima panggilan mengetahui siapa yang membuat panggilan dengan memaparkan nombor telefon pemanggil. CND merupakan perkhidmatan standard sedia ada ketika anda membeli telefon daripada CELCOM. Melainkan jika anda memilih agar nombor (rumah atau mudah alih) anda dirahsiakan, atau talian tersembunyi, CND akan memaparkan nombor telefon anda – di telefon orang yang menerima panggilan. Dalam erti kata lain, CND memaparkan nombor telefon anda di telefon orang yang menerima panggilan (dan pada operator rangkaian lain) dalam dan luar negara, kecuali jika anda mengambil langkah seperti di atas.

CELCOM komited dalam melindungi Data Peribadi semua pelanggan yang berurusan dengan CELCOM.

Jika anda mempunyai sebarang soalan berkaitan Dasar Privasi ini, sila hubungi kami di nombor di bawah:

Dail 1111 - dari talian mudah alih Celcom
Dail 019-6011111 - dari operator lain
Dail +603 36308888 - dari luar negara

di antara 9.00 pagi hingga 5.00 petang, Isnin hingga Jumaat. Atau, anda boleh menulis kepada Pentadbir dihttp://www.celcom.com.my/personal/helpsupport/contactus/contactus-form. Anda juga boleh menggunakan alamat ini untuk melaporkan sebarang permasalahan berkaitan Dasar Privasi ini.




×
Application icon
Xpax App
1500
Now you can manage your Xpax account anytime.